Simpo uglavnom ispunio plan, veleprodaja podbacila u 2010.

Bez autora
Feb 24 2011

Vodeći domaći proizvođač nameštaja Simpo lani je ispunio plan u velikoj meri, ali ne u celosti. Simpova veleprodaja ostvarila je promet, završno sa novembrom od 8,6 miliona evra, a predviđalo se da će prošle godine premašiti prihod od 10 miliona evra. Direktor tog Simpovog sektora Milorad Mitić, objašnjavajući uzroke nedosegnutog plana, navodi da je prethodna godina za industriju nameštaja, kako domaću, tako evropsku, bila izuzetno teška. U jednom momentu, kako su predočili u Privrednoj komori Srbije, proizvodnja nameštaja u zemlji je opala čak za trećinu. Veliki je problem ne samo u prodaji nameštaja, već i u njegovoj naplati. Čak i oni kupci koji nisu nikad kasnili i u čiju su se likvidnost mogli uzdati, sad kasne.

Simpo uglavnom ispunio plan, veleprodaja podbacila u 2010.Vodeći domaći proizvođač nameštaja Simpo lani je ispunio plan u velikoj meri, ali ne u celosti.

Simpova veleprodaja ostvarila je promet, završno sa novembrom od 8,6 miliona evra, a predviđalo se da će prošle godine premašiti prihod od 10 miliona evra.

Direktor tog Simpovog sektora Milorad Mitić, objašnjavajući uzroke nedosegnutog plana, navodi da je prethodna godina za industriju nameštaja, kako domaću, tako evropsku, bila izuzetno teška.

U jednom momentu, kako su predočili u Privrednoj komori Srbije, proizvodnja nameštaja u zemlji je opala čak za trećinu.

Mitić takođe ističe da je veliki problem ne samo u prodaji nameštaja, već i u njegovoj naplati.

„Čak i oni kupci koji nisu nikad kasnili i u čiju smo se likvidnost mogli uzdati, sad kasne. Uvek solventni kupci kasne ne svojom krivicom i to se odražava na našu naplatu potraživanja. Svi smo mi deo lanca – kad jedna karika pukne, lanac oslabi. Od ove bolesti nema imunih u ovako teškim uslovima privređivanja“, dodaje Mitić.

Simpo je naplatio od veleprodajnih kupaca u prvih jedanaest meseci prošle godine 6,8 miliona evra, što je pet odsto lošija likvidnost nego godinu dana pre. Mitić iznosi da im u ovom času kupci duguju oko 28 miliona dinara. Uprkos teškoj situaciji i padu kupovne moći stanovništva, on naglašava da je plan Simpa da u tekućoj godini uveća promet između 10 i 20 procenata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik